Orto Parisi

The parts of the body that carry more smell
are those where more soul is collected.

O Orto Parisi brendu

Alessandro Gualtieri, poznat kao "The Nose", je umjetnik mirisa. Rođen je u porodici mesara i djetinjstvo je proveo u vrtu svog dede. Tokom studija, rada i putovanja pronalazio je način da izrazi sebe i svoje ideje kroz mirise. Danas je upravo on blistavi um koji stoji iza brendova Nasomatto i Orto Parisi. Konstantno radi na tome da izazove parfimerijsku industriju i sebe. Kako bi izašao iz okvira običnog, The Nose je kreirao olfaktorne primjerke koji brišu jaz između mirisa i drugih čula.

Brend Orto Parisi razvijen je na osnovu tri glavna mirisa koja su okupirala nos kreatora, a to je Alessandro Gualtieri. Najprje, tu je ideja svježine. Kada se postavi pitanje: "Šta je svježina?", ljudi imaju tendenciju da pomisle na primorski povjetarac, miris trave posle kiše, daleke hladne zemlje, planinski vazduh...Ali miris svježine može biti nešto što se dešava u trenu, brzo i neočekivano. Svježina govori o sadašnjosti. Kao šamar, ulovljen plijen, tek ubrane salate iz bašte na kojoj se još uvijek nalazi malo zemlje. Opčinjen idejom da je svježina nešto što je još uvijek živo, nešto što postoji i što je stvarno, Alessandro je odlučio da razvija kolekciju sasvim novih mirisa.

Druga inspiracija za mirisne kreacije leži na putovanju ka uspomenama, kojim se krenuo želeći da oživi i doda lična iskustva iz djetinjstva. Posebno je želio da obilježi ljeta provedena u kući svoje bake i deke i trenutke koje je iskusio u njihovim vrtovima. Njegov deda, Vincenzo Parisi, je imao poseban odnos prema zemlji - pažljivo je sakupljao zemljište u kantama i njima đubrio bašte. Baš u ovom vrtu je uvujek bio prisutan miris beskraja.

Miris svježine i opori miris, privlačnost i odbojnost. Vođen ovim mislima i sjećanjima, Alessandro je započeo svoje istraživanje i suočio se sa činjenicom da se u današnje vrijeme uobičajeni tjelesni mirisi doživljavaju kao neprijatni. Mirisi koji su smatrani normalnim i svakodnevnim, sada se prekrivaju dezodoransima.

Treća ideja koja stoji iza brenda Orto Parisi predstavlja činjenicu da je Alessandro poželio da oživi pravi miris života ponovnim stvaranjem nota sličnih prirodnim mirisima tijela.

Orto Parisi je nešto veoma lično za kreatora, ali i nešto univerzalno, nešto što dotiče sveukupnu temu kulture mirisa i percepcije uopšte. Treba imati na umu da mirisi u ovoj kolekciji nisu međusobno povezani. Svaki parfem predstavlja ličnu interpretaciju mirisa života ili otjelotvorenje jednog od kreatorovih ličnih iskustava.


Testimonials

“Zeleno, volim te, zeleno…Parfem ”Viride” je zreo miris, retro, ali moderan istovremeno. Lako će da zaintrigira i privuče komplimente.”Marko Nikolić
“Megamare - parfem koji jednostavno traje i sjutradan. Za sve koji žele dobar unisex ljetnji parfem, preporučujem da kupe!”Zorana Panić
“Po mom mišljenju, Bergamask je najbolji parfem u cijeloj seriji. Za ovaj miris sam dobio najviše pohvala ovog ljeta.”Marko Jezdić

Orto Parisi Shop